De Boerderijen

De 6 bedrijven die je met je klas kunt bezoeken, liggen in de Gooi & Vechtstreek. Op onderstaande kaart zijn de bedrijven weergegeven. Klik op een van de boerderijen voor meer informatie.

Wil je naar een boerderij elders in Nederland, kijk dan op www.boerderijeducatienederland.nl

Boerderij Hartstocht – Abcoude

Henk den Hartog en Wilma van der Wolf runnen aan het Gein Zuid 26 in Abcoude met veel passie boerderij Hartstocht, een biologische melkveehouderijbedrijf met blaarkopkoeien en kalveren, pony’s, schapen en van tijd tot tijd een paar varkentjes.
Henk en Wilma streven naar een EKO-kringloop ofwel “boeren in balans”, wat leidt tot een betere natuur en een goed leven voor hun dieren. Ze vertellen hier graag over.

Familie Gijsen – Abcoude

Wij zijn de familie Gijsen en hebben een biologisch melkveebedrijf in Abcoude, gelegen aan het riviertje het Gein. Biologisch betekent dat er op ons bedrijf geen kunstmest (om het gras sneller te laten groeien) en bestrijdingsmiddelen (om bijvoorbeeld onkruid te vernietigen) worden gebruikt.
Op ons bedrijf lopen circa 40 roodbonte melkkoeien die wij twee keer per dag melken. Daarnaast hebben wij nog jongvee (kalfjes en pinken), schapen, kippen, 2 pony’s en een lieve hond.

De Meentboerderij – Hilversum

Midden in het Gooi, aan de Melkmeent in de Hilversumse Meent, runnen Harm en Maartje Jansen een modern melkveebedrijf. Twee maal per dag worden de 150 koeien gemolken en 60 stuks jongvee grootgebracht tot melkkoe. Naast de koeien kom je ook verschillende hobby-dieren tegen zoals geiten, schapen, kippen, konijnen en pony’s.

De Koeienkade – Muiden

Piet en Anja Meester hebben een prachtig melkveehouderij bedrijf gelegen vlakbij het Muiderslot, in de Noordpolder, een weidevogelrijke polder te Muiden.
Waar wij ons dagelijks mee bezig houden is het verzorgen van onze 80 melkkoeien, die het gehele jaar door kalfjes krijgen. De koeien lopen vanaf mei tot ongeveer eind oktober overdag buiten in het weiland, wat wij met onze eigen machines onderhouden en bewerken. Ook hebben we konijnen en kippen.

De Slothoeve – Muiden

Boerderij Slot-Hoeve ligt in de Noordpolder in Muiden achter het Muiderslot. Er zijn ongeveer 80 melkkoeien en 50 stuks jongvee. Verder heeft deze boerderij aan de rand van het Groene Hart met zijn typisch Hollands slotenpatroon een prachtige ligging langs de oude Zuiderzeedijk.
Naast de melkkoeien zijn er ook zo’n 50 schapen die ieder voorjaar hun lammetjes verwachten. Altijd weer een feest dat jonge leven. Kalfjes van de koeien worden het hele jaar door geboren. Op de boerderij is ook nog een kleine boomgaard met hoogstamfruitbomen met oude rassen.

De Groene Griffioen – Weesp

Biologische educatie- en kaasboerderij De Groene Griffioen ligt tussen Weesp en Muiden aan de Vecht in het Groene Hart. Op de boerderij werken twee boeren (vader Hans en zoon Boy) en educatieboerin (schoondochter Wendela). We melken 50 koeien, hebben 40 stuks jongvee, een echte stier en wat kippen. De koeien lopen in de zomer buiten en staan in de winter in een open vrijloopstal (veel licht en frisse lucht dus). Soms worden er kalfjes buiten in de wei geboren.