Boerderij Hartstocht, biologisch melkveebedrijf

Henk den Hartog en Wilma van der Wolf runnen aan het Gein Zuid 26 in Abcoude met veel passie boerderij Hartstocht, een biologische melkveehouderijbedrijf met blaarkopkoeien en kalveren, pony’s, schapen en van tijd tot tijd een paar varkentjes.
Henk en Wilma streven naar een EKO-kringloop ofwel “boeren in balans”, wat leidt tot een betere natuur en een goed leven voor hun dieren. Ze vertellen hier graag over.
Op het bedrijf is ook een composteerderij waar gras uit de parken rondom Amsterdam samen met koeienmest van de boerderij wordt gecomposteerd. Het eindproduct compost wordt over het land uitgestrooid

Daarnaast doen zij mee met agrarisch natuurbeheer (weidevogelbescherming en bescherming van slootkantplanten) en verkopen ze biologisch vlees en biologische melk (melk-drive). Ook doet boerderij Hartstocht mee aan het initiatief “adopteer een koe” en tenslotte ontvangen ze veel schoolklassen voor educatie.
Henk en Wilma vinden het leuk om kinderen uit de stad het boerenvak bij te brengen en het plattelandsleven te laten proeven. Wilma heeft een onderwijsachtergrond en vindt het een uitdaging om het onderwijs te combineren met het eigen bedrijf.

Wat is er te doen

De klassen worden in twee groepen gedeeld. De ene groep gaat klusjes doen op de boerderij, waarin een kookopdracht zit (met producten van de boerderij), de andere groep gaat de polder in. Na de lunchpauze worden de groepen gewisseld.
Tijdens de polderactiviteit wordt er een tocht gemaakt met daarin, in overleg met de docent, verschillende activiteiten zoals uitleg over weidevogels en planten & kruiden, slootvissen: met een schepnetje onderzoeken welke dieren en planten er allemaal in een boerensloot voorkomen en eventueel grondboren en bodemprofiel maken.

Ontvangst

Op dit bedrijf zijn excursies van 2 en 4 uur mogelijk. Deze kunnen worden geboekt via de NME Catalogus Gooi, Vecht- en Eemstreek

In overleg kunnen er tevens schoolreisjes (dagvullend programma) worden georganiseerd en zijn groepen vanuit Buitenschoolse of Naschoolse Opvang (BSO/NSO) en Voortgezet Onderwijs welkom. Neem hiervoor rechtstreeks contact op met de boerderij via onderstaande gegevens.

Het bedrijf kan het hele jaar worden bezocht, op maandag, dinsdagochtend, donderdag en vrijdag.
NB: er zijn bepaalde activiteiten die plaatsvinden in een specifiek jaargetijde:

  • de weidevogelregistratie (april/mei/juni)
  • geboorte van de kalveren in het voorjaar, dus de verzorging van de jonge dieren zal met name in april t/m juli plaatsvinden

Duurzame Werelddoelen

De duurzame werelddoelen zijn zeventien duurzame doelen gericht op het verbeteren van onze wereld. De volgende doelen zijn relevant voor deze activiteit.

Contactgegevens

Adres: Gein Zuid 26, 1391 GE Abcoude
Contactpersoon: Wilma van der Wolf
Email: hartstocht@planet.nl
Telefoon: 0294-281366
Website: www.hartstocht.net

Boerderijbezoek, reserveren

Basisscholen uit de Gooi, Vecht- en Eemstreek die deze boerderij willen bezoeken, kunnen in aanmerking komen voor een gereduceerd tarief. Zij dienen dan wel te reserveren via de website van NME/ Omgevingseducatie Gooi, Vecht- en Eemstreek.

Kijk voor meer informatie op onze Contact-pagina.

Overige groepen (anders dan basisscholen uit de Gooi, Vecht- en Eemstreek) kunnen rechtstreeks contact opnemen met de boerderij om te reserveren.