Familie Gijsen, melkveebedrijf

Wij zijn de familie Gijsen en hebben een biologisch melkveebedrijf in Abcoude, gelegen aan het riviertje het Gein. Biologisch betekent dat er op ons bedrijf geen kunstmest (om het gras sneller te laten groeien) en bestrijdingsmiddelen (om bijvoorbeeld onkruid te vernietigen) worden gebruikt.
Op ons bedrijf lopen circa 40 roodbonte melkkoeien die wij twee keer per dag melken. Daarnaast hebben wij nog jongvee (kalfjes en pinken), schapen, kippen, 2 pony’s en een lieve hond.
Ons doel is om kinderen te laten zien waar de melk vandaan komt en wat er allemaal moet gebeuren om een koe melk te laten produceren. De kinderen mogen de koeien voeren (diverse soorten voer), de koeien borstelen en knuffelen kortom alles om ervoor te zorgen dat de koeien het naar hun zin hebben. Ook de verzorging van de kalfjes (borstelen en melk geven) hoort hierbij.
De kippen scharrelen op ons bedrijf (met uitzondering van de nacht) vrij rond en leggen vrijwel dagelijks een ei.
De schapen die op ons bedrijf rondlopen zijn van het Texelse ras. In het voorjaar krijgen deze schapen lammetjes en worden ze geschoren. De vacht (wol) wordt gebruikt voor het maken van truien, sokken enz.
Verder doen wij ook aan agrarisch natuurbeheer. Dit betekent dat de weidevogels op ons land rustig hun nestje kunnen bouwen, eitjes leggen en uitbroeden en bijzondere planten die lang de slootkanten groeien worden beschermd.

Ontvangst

Op dit bedrijf zijn excursies van 2 en 4 uur mogelijk. Deze kunnen worden geboekt via de NME Catalogus Gooi, Vecht- en Eemstreek

Tijdens een 2 –uursbezoek verzorgen wij een rondleiding op de boerderij waarbij de produktie van melk centraal staat.  Na deze rondleiding en een korte pauze gaan de kinderen aan de hand van opdrachten, die zowel praktisch als theoretisch zijn, op de boerderij aan de slag.

Tijdens een 4-uursbezoek beginnen wij met het melken van enkele koeien. Kinderen kunnen dan van zeer dichtbij zien hoe een koe gemolken wordt. Na het melken doen we een rondje over de boerderij waarbij wij oa vertellen over het leven op de boerderij, wat de boer (en de koe) ervoor moet doen om gezonde melk te produceren.
Na een kleine pauze gaan de kinderen aan de hand van opdrachten, die zowel praktisch als theoretisch zijn, op de boerderij aan de slag.
Tijdens de lunchpauze mogen de kinderen met eieren en melk van de boerderij en meel zelf pannenkoekjes bakken.
 
In overleg is het tijdens een 4-uursbezoek mogelijk om 1-dagskaas te maken van onze eigen melk die de kinderen mee naar huis mogen nemen.
 
Groepen zijn het hele jaar door van harte welkom maar het voorjaar is het meest interessant vanwege de lammetjes en jonge dieren op de boerderij.
 
Ook groepen vanuit het Voortgezet Onderwijs zijn welkom. Neem hiervoor rechtstreeks contact op met de boerderij via onderstaande gegevens.

Duurzame Werelddoelen

De duurzame werelddoelen zijn zeventien duurzame doelen gericht op het verbeteren van onze wereld. De volgende doelen zijn relevant voor deze activiteit.

Contactgegevens

Adres: Gein Zuid 50, 1391 JH Abcoude
Contactpersoon: Henk en Anja GIjsen
Email: gijsen50@zonnet.nl
Telefoon: 06-22619402 of 0294-413522
Website: boerderijnooitgedacht.nl

Boerderijbezoek, reserveren

Basisscholen uit de Gooi & Vechtstreek die deze boerderij willen bezoeken, kunnen in aanmerking komen voor een gereduceerd tarief. Zij dienen dan wel te reserveren via de website van NME/ Omgevingseducatie Gooi, Vecht- en Eemstreek.

Kijk voor meer informatie op onze Contact-pagina.

Overige groepen (anders dan basisscholen uit de Gooi en Vechtstreek) kunnen rechtstreeks contact opnemen met de boerderij om te reserveren.